1970 yılında doğan Volkan Gönenç, çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını, tıp doktoru olan anne ve babasının görevleri nedeniyle bulundukları Trabzon’da geçirdi ve tüm ömrü boyunca mensubu olmaktan iftihar ettiği Trabzon Lisesi’nin 100. yıl mezunları arasına girdi. Üniversite tahsili için 17 yaşında Ankara’ya yerleşen yazar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden 1993 yılında mezun oldu.
Mezuniyeti sonrasında bir süre İzmir’de Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş.’de ve Çanakkale, Biga’da Demirci Konservecilik A.Ş.’de vardiya mühendisi olarak çalıştı. Vatani görevini İstanbul Harp Akademileri Komutanlığında Mütercim-Tercüman olarak yaptıktan sonra 1996 yılında eğitimine devam etmek için ABD’ye gitti. Kuzey Alabama Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansı yapan Volkan Gönenç öğrenciliği esnasında aynı üniversitenin yabancı diller bölümü, Fransızca departmanında Laboratuvar Asistanı olarak çalıştı.
Yüksek lisansını tamamladıktan sonra yurda dönen yazar bir süre Ankara’da Tadım Pizza Zincirinde Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. 1999 yılında tekrar ABD’ye giden Volkan Gönenç, Mayıs 2000 tarihine kadar Boston şehrinde Fast Food Zincirleri üzerinde incelemelerde bulundu. Daha sonra İstanbul’da çalışma hayatına devam eden yazar aralıksız 20 yıl boyunca Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu firmalarda üst düzey yöneticilik yaptı.
2000-2019 yılları arasındaki görevleri sırasıyla şu şekildedir: Fransız-İspanyol Carrefour/Dia Grubunda Kategori Müdürlüğü, İngiliz Tesco Grubunda Kategori Direktörlüğü, İspanyol Dia Grubunda Ticaret Direktörlüğü, Alman Metro/Real Grubunda Kategori Direktörlüğü ve İngiliz Compass Grubunda Genel Müdür Yardımcılığı.
2021-2022 yılları arasında bir süre Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Büyük Şehir Belediye Başkanı Danışmanlığı yapan Volkan Gönenç halen İstanbul'da, gıda sektöründe üst düzey yönetici olarak profesyonel çalışma hayatına devam etmektedir.
Anne tarafından İzmirli, baba tarafından Amasyalı olan Volkan Gönenç, Trabzon’da yetişmiş, Ankara’da serpilmiştir. Ömrünün büyük bir çoğunluğunu ise İstanbul’da geçirmiştir ve tam bir Kadıköy aşığıdır. Bu çeşitlilik içerisinde ruhunda kıpır kıpır bir Türkiye sentezi yaşatmaktadır. Aynı ruh kendini bildiğinden beri batı kültüründen de ilham almaktadır. Volkan Gönenç, yaşamın doğası gereği birbiriyle kaynaşan kültürlerin evrimleşme yolculuğunu merak ve keyifle izlemektedir.
Bir kız babası olan yazarın daha önce yayımlanmış “Paris-Trabzon, Otobandan 6 Saat”, “Küllerin Altındaki İzmir”, “Pontusun Kayıp Kiliseleri” ve “Kaybolmamış Kıtadan Hikayeler” isminde 4 kitabı vardır ve “Hayat, aynı anda okunan birçok hikayeden ibarettir” inancıyla, hayata katılabilmek için hikayeler yazmaktadır.
Volkan Gönenç'in biraz anı biraz roman tadında olan bu kitabı, 1991-92 yıllarında yaşanan bir yolculuğun hikâyesini anlatmaktadır. Yazarımız çıktığı bu maceralı yolculukta gözlem ve deneyimlerini neşeli bir üslupla okuyucusuna sunuyor. Bunu derken her satırın neşeli olduğunu da söyleyemeyiz. Yukarıda belirtilen zaman dilimi Balkanlar'da bir şeylerin değişmeye, insanların birbirlerini kırmaya başladığı zamandır da.
Bu arada üzerinden on yıllar da geçse Avrupa insanının Türklere bakış açılarında pek bir değişiklik olmadığına da tanık olacaksınız.
Öğrencilik, gurbet, özlem, açlık ve nice insani kavramın ustaca harmanlandığı bu romanda herkesin kendinden bir şeyler bulacağına yürekten inanıyoruz.
Bu uzun yolculuk boyunca yolcuların kısa öykülerine bazen üzülüp bazen güleceksiniz. Karadenizli şoförlerin renkli karakterlerine ise çoğu zaman şaşıp kalacaksınız..
15 Mayıs 1919 İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edildiği gündür. Bu talihsiz günde neler yaşandığı pek bilinmese de, elinizdeki kitabın kahramanı henüz küçücük yaşındayken olayların cereyan ettiği yerin ortasında bulmuştur kendisini. O günlerin az öncesine kadar birlikte bir hayat yaşayan ve komşuluğun en güzel örneklerini gösteren Rum, Ermeni, Yahudi ve Türkler neredeyse bir anda düşman oluvermişlerdir.
1909 yılında İzmir'de dünyaya gelen Müşfik Kinson, 9 Eylül 1922'ye kadar devam eden işgal sürecini ve bu süreçte neler yaşandığını taraf tutmadan, resmi tarih tezine biraz ters olsa da ne gördüyse samimi bir üslupla torununa anlatmıştır.
Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, İzmir'in İşgali ve Kurtuluş Savaşı dönemini İzmir'de yaşamış olan Müşfik Kinson'un bu kıymetli anıları, zamanımız için de önemli bir vesika niteliğindedir.
Anıların çoğunu kendi sesinden kaydeden ve bu eşsiz hatıraları ve çok kıymetli fotoğrafları bizimle paylaşan yazarımız Volkan Gönenç'e çok teşekkürler...
“Kaybolmamış Kıtadan Hikâyeler” kitabı ülkemiz insanının biraz kederle lekelenmiş, ancak henüz kaybolmamış sıcaklığını ve çok renkliliğini birbirinden tamamen farklı zeminlerde ustalıkla betimleyen “Hayal” ve “Sahibinden Kopmuş Hayat” isimli iki hikâyeyi içermektedir.
Yaşam tarzı, eğitim, zaman ve mekân çeşitliliğinin olabildiğince zorlamasına rağmen hala kuvvetli bir ortak benliğimiz olduğunu keşfetmemize yarayacak, yaşama bakışımızı sorgulatacak ve aynı zamanda bizleri aleni olarak pek de konuşulmayan alemlere götürecek, hayatın sürprizleriyle ve zihnin oyunlarıyla süslenmiş bir solukta okunacak bir eser…
Dünyada belki başka bir coğrafya yoktur ki Anadolu'nun sahip olduğu kadar çok kültürlü bir geçmişe sahip olsun. Dinleri ve dilleri bizlerden farklı olan, bu topraklarda doğup büyümüş, sevip sevilmiş, gülmüş ağlamış ama soylarını bırakamamış nice milletler var. Bu hemşerilerimiz artık Anadolu isimli ulu çınarın dallarında yeşermiyor olsalar da hala toprak altındaki köklerinden bir kısmını oluşturuyorlar. Bu kökler kurumasın ve ulu çınarın yaprakları daha gür açsın diye "Pontus'un Kayıp Kiliseleri" isimli kitabımızı yayınlıyoruz. Bu eser vasıtasıyla yüzlerce fotoğraf eşliğinde Doğu Karadeniz bölgesinin muhteşem doğal güzellikleri içinde gizlenmiş kiliseleri keşfedecek, yaylalarında söylenen Rumca türküleri hissedecek ve 2400 yıllık yazılı tarihine bir yolculuk yapacaksınız.
Telif Hakkı © 2024 Trapezunt - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.